Holoceen
klik op de link voor meer informatie
- Het Laagpakket van Kootwijk (voorheen: Formatie van Kootwijk) is een laagpakket dat onderdeel uitmaakt van de Formatie van Boxtel. Voorheen was het Laagpakket van Kootwijk een zelfstandige geologische formatie. Omdat het Laagpakket van Kootwijk nauwelijks te onderscheiden is van andere delen van de Formatie van Boxtel is het aan deze formatie toegevoegd.
De formatie is enkel te onderscheiden waar er zich een podzol (of in sommige gevallen een ander bodemtype) in de afzettingen heeft gevormd, of aan de hand van het reliëf. Vanuit een lithologisch oogpunt verschilt de formatie niet van de onderliggende eenheden.
- Het laagpakket bestaat uit de in het Holoceen gevormde landduinen en stuifzanden. Deze stuifzanden zijn ontstaan als gevolg van de ontbossing van de Pleistocene zandgronden. De landduinen zijn over het algemeen ontstaan door de ontginningen tijdens de middeleeuwen maar in enkele gevallen vond de ontbossing op natuurlijke wijze plaats. Het dekzand heeft een dikte variërend tussen de 1 en 10 meter. Het zand is kalkloos, heeft een fijne tot zeer fijne structuur en heeft in de meeste gevallen een geelgrijze kleur. Met uitzondering van plaatsen waar de verstuiving tot een omkering van het reliëf heeft geleid waar vaak podzolgronden aangetroffen kunnen worden welke uit anderskleurig zand bestaan.
10. *Podzolen
- -Hoog met leem: Moderpodzolen :
- Bruine bosgrond:Beuk / wintereik
-
-Middelhoog en lage zandgronden Veldpodzolen;
-
Berk / Zomereik
-
- - Hoog zonder leem: Haarpodzolen :
- Heide
9. *Jong Dekzandafzetting 2 -droger en leemarm
8. * Jong Dekzandafzetting 1 -droger en leemarm
7. 11000: * Allerod: -veen of bodemvorming
6. *Oud dekzand: - fijne laagjes zand, leem, löss
5. 12000: * Bolling: - lage gronden: veen (nat)
-hoge gronden bodemvorming
4. Weichselien *Oud dekzand: - fijne laagjes zand, leem, löss
- Laagpakket van Wierden
3. Holoceen *Sedimenten
- Formatie van Boxtel - zand-, leem- en veenlagen
-
Formatie van Beegden
-
-Grijs tot grijsblauw matig -uiterst grof zand (210-2000 µm), grindhoudend, kalkloos
-
-Groengrijs tot blauwgrijs grind, fijn tot zeer grof( 2-63 mm), zandig, overwegend kalkloos.
-
-Lokaal keien en blokken (tot ongeveer 1,5 m diameter
-
-In mindere mate zandig leem- en kleilagen.
-
-Lokaal een lemige toplaag
-
De Formatie van Beegden of Beegden-formatie (sic; afkorting BE) is een jonge geologische formatie in het zuidoosten van Nederland. De formatie bestaat uit alle afzettingen van de rivier de Maas op Nederlandse bodem en in de Nederlandse ondergrond, vanaf het Plioceen (5 miljoen jaar geleden) tot het heden. De formatie is genoemd naar Beegden in Midden-Limburg.
De formatie bestaat uit een serie over elkaar liggende rivierterrassen en kan tot 40 meter dik zijn. Elk terras wordt als een eigen laagpakket beschouwd. De Formatie van Beegden wordt in totaal in veertien zulke laagpakketten ingedeeld. De afzettingen bestaan uit zand en grind, waarbij de korrelgrootte meestal opwaarts fijner wordt. Dit opwaarts fijner worden gebeurt in cycli, waarbij de top van elke cyclus erosief verwijderd is. Soms komt er aan de top van de rivierterrassen een laag zandig leem voor, die veen kan bevatten (Laag van Wijchen). In het oosten van Noord-Brabant ligt er aan de top van de formatie een kleilaag, die de Laag van Rosmalen genoemd wordt.
De Formatie van Beegden bevat alle sedimenten die door de Maas zijn afgezet. Ten noorden van Gennep, waar de Niers in de Maas vloeit, worden sedimenten van de Maas tot de Formatie van Echteld gerekend. Dit omdat de Rijn in het Saalien-glaciaal via het Niersdal stroomde, en er ten noorden hiervan ook materiaal aanwezig is dat door de Rijn werd aangevoerd. De Formatie van Beegden komt in de Roerdalslenk naar het westen toe tot Veghel voor, omdat de Maas zijn loop in het verleden vaak verlegd heeft.
De Formatie van Beegden wordt gerekend tot de Boven-Noordzee-groep. In de Roerdalslenk ligt ze boven op de Formatie van Sterksel (rivierafzettingen van de Rijn uit het Vroeg- en Midden-Pleistoceen);
Maak jouw eigen website met JouwWeb